Jenerasyonları belirli yaş aralıklarında kuşaklara ayırıp isimlendiriyoruz da iş hayatında dönemlere neden isim vermeyelim? Baby boomer, X, Y diye başlayan kuşaklar Z ve alfa olarak devam etmekte. Dünya bu denli hızlı değişmeye devam ederse kuşkusuz beta, gama gibi isimleri duymamıza da çok bir zaman kalmadı. Her kuşak kendine has özelliklere sahip ve kuşakların yaşadıkları dönemler de birbirinden çok farklı. İş hayatının da, kuşakların yaşadıkları dönemlere baktığımızda, hep farklı özelliklere sahip olduğunu görüyoruz.
İsmine ne derseniz deyin, son yıllarda iş hayatı jenerasyonu değişti. Eskiden ütopya olarak görülen doğruları ve değişimleri artık firmalar attıkları mailler ile çalışanlarına bildirmeye başladı. Peki bu değişim nasıl başladı? Öncelikle teknoloji, sonra yeni neslin beklentileri ve en son da işin tuzu biberi pandemi. Teknolojiye baktığımızda dünyada değiştirmediği bir şey var mı diye merak ediyor insan, galiba yok. Sadece olumlu anlamda da değil, negatif yönlerden etkilediği bir çok sektör, konu, olay da bulunmakta. Olumlu mu olumsuz mu etkilediği başka konu, iş hayatı teknolojinin etkilediği önemli konulardan biri.
Değişimi tetikleyen bir diğer etmene baktığımızda genç nesli görüyoruz. Bu genç nesli yaş ile sınırlandırmak çok doğru olmaz, keza düşünceleri ile genç olan herkes bu gruba dahil. Peki ne yaptı bu genç nesil? Önce sorguladı, internet sağolsun her şeyi sorguladı. Haklarını sorguladı, dünyanın diğer ucundaki akranlarının yaşam kalitelerini sorguladı, politikayı sorguladı, teknolojiyi sorguladı, sorguladı da sorguladı. Belki bazı şeyleri fazla sorguladı ve eski nesil ile çatıştı ama hangi tarafın haklı olduğunu zaman zaten gösterecek. Sonunda ne oldu, iş hayatına atılan bu genç nesil çalışma hayatında kalıplaşmış düşüncelerde devrim yaptı ve yönetim kademelerine yükselmeye başladıkça da bu doğrultuda kararlar vermeye başladı.
Ve son noktayı koyan, süreci hızlandıran, kaçınılmazı getiren pandemi. Pandemi ile tüm dünyanın evlere kapandığı günlerde, yıllardan beri varolan bazı teknolojileri, programları ve sistemleri kullanmak aklımıza geldi. Dedik ki biz madem evdeyiz, evden çalışalım o zaman. Ne kadar zekice değil mi(!). Yıllardır varolan diz üstü bilgisayarlarımızla yıllardır varolan “online tool”’lar ile adaptasyon saniyeler aldı. Bu tabi ki her sektör için uygulanabilir olmadı ama ofislerde çalışan beyaz yaka personeller bu grubun büyük çoğunluğunu oluşturdu.
Sonunda ne oldu? Yeni nesil bir iş hayatı doğdu. Farklı çalışma koşulları, farklı haklar, farklı düşünceler ve farklı kültür barındıran bir çalışma ortamı oluştu. Bu yeni nesil iş hayatının artıları olduğu kadar eksilerinin de olduğu su götürmez bir gerçek. Fakat bir çok konuda daha iyiye giden bu yolda, yanlışların giderilip ideale ulaşılması, değişimin bu kadar hızlı olduğu bir ortamda çok da uzak görünmemekte.